Het Centrum voor Gezonde Scholen streeft naar een gezonde leer- en leefomgeving voor de 7,5 miljoen mensen die dagelijks naar één van de 15.000 scholen in de Benelux gaan. Wij ijveren voor duurzame investeringen in scholenbouw. Dankzij permanent onderzoek, inspirerende bijeenkomsten en het voortdurend delen van kennis en kennissen, slaagt het Centrum voor Gezonde Scholen erin dit zeer belangrijke thema hoog op de agenda te zetten bij beleids- en investeringsverantwoordelijken, opdrachtgevers, architecten, ingenieursbureaus en aannemers.

Van kleuters tot professoren, een gezonde school verdienen ze allemaal.

Testimonials

  • "We zijn al 3 jaar bezig met het aanpakken van de ventilatieproblematiek, maar de gemeente heeft het onderhoud aan de school jarenlang stilgelegd. De CO2-metingen zijn schrikbarend hoog! Kinderen en leerkrachten hebben hoofdpijn en in de zomer vallen er zelfs kinderen flauw!"  
  • "Het schoolgebouw kampt met een zeer slechte luchtverversing. Als de buitentemperatuur boven 18°C klimt, is het erg warm binnen. De gebruikers van de school spreken vaak van hoofdpijn. Als er 'iets' heerst, zijn er ineens veel kinderen ziek. Vorig jaar waren er gedurende 2 weken 100 kinderen (op een totaal van 350) per dag ziek..."
  • "Het binnenmilieu in onze school is over het algemeen slecht. Enkele concrete tekortkomingen: klassen zonder ramen, klassen zonder individuele verlichting (gemeenschappelijke aan/uit-knop voor meerdere klassen), geen gordijnen, onbetrouwbare CV,..."
  • "De renovatieplannen moeten volledig gefinancierd worden door de school. Het masterplan wordt dus gefaseerd uitgevoerd over vele jaren om de werking van de school en de opleiding van de jongeren niet te hypothekeren."
  • "Het schoolbudget laat niet toe om renovatie- of verbouwingswerken te doen. Kleine herstellingen zijn reeds duur genoeg..."
  • "We zitten sinds 2011 in een nieuw gebouw. De grootste pijnpunten op dit moment zijn: het is te warm in het schoolgebouw, er zijn problemen met de akoestiek en we krijgen klachten over hoofdpijn, branderige ogen en benauwdheid."