Het Centrum voor Gezonde Scholen streeft naar een gezonde leer- en leefomgeving voor de 7,5 miljoen mensen die dagelijks naar één van de 15.000 scholen in de Benelux gaan. Wij ijveren voor duurzame investeringen in scholenbouw. Dankzij permanent onderzoek, inspirerende bijeenkomsten en het voortdurend delen van kennis en kennissen, slaagt het Centrum voor Gezonde Scholen erin dit zeer belangrijke thema hoog op de agenda te zetten bij beleids- en investeringsverantwoordelijken, opdrachtgevers, architecten, ingenieursbureaus en aannemers.

Van kleuters tot professoren, een gezonde school verdienen ze allemaal.

Testimonials

  • "Onze gebouwen dateren uit de jaren 60 en zijn dringend aan vernieuwing toe. De gebouwen zijn in zeer slechte staat, zonder al te veel isolatie en met beperkte middelen voor onze kinderen."
  • "Het binnenmilieu in onze school is over het algemeen slecht. Enkele concrete tekortkomingen: klassen zonder ramen, klassen zonder individuele verlichting (gemeenschappelijke aan/uit-knop voor meerdere klassen), geen gordijnen, onbetrouwbare CV,..."
  • ”Onze nieuwbouw is eigenlijk een typisch voorbeeld van hoe het niet moet: veel te kleine en te lage turnzaal, vochtigheidsproblemen, afbrekende bezetting, scheuren in de muren en plafonds,..."
  • "De schoolgebouwen zijn over het algemeen niet meer in orde, zeker niet op het gebied van binnenklimaat. In de zomer is het te warm en in de winter blijft de verwarming dag en nacht op volle toeren draaien. Het is dan snikheet of te koud omdat de pompen uitvallen."
  • "Vanuit het ministerie worden veel te weinig financiën in scholen gestopt. Alles moet minimaal, er is geen geld voor extra's. Wil je goede scholen creëren, dan moet je daarin ook investeren."
  • "Ondanks een inhaalbeweging op het vlak van financiering, is er nog steeds hopen geld te weinig om alle kinderen en personeel in fatsoenlijke gebouwen onder te brengen."