Het Centrum voor Gezonde Scholen streeft naar een gezonde leer- en leefomgeving voor de 7,5 miljoen mensen die dagelijks naar één van de 15.000 scholen in de Benelux gaan. Wij ijveren voor duurzame investeringen in scholenbouw. Dankzij permanent onderzoek, inspirerende bijeenkomsten en het voortdurend delen van kennis en kennissen, slaagt het Centrum voor Gezonde Scholen erin dit zeer belangrijke thema hoog op de agenda te zetten bij beleids- en investeringsverantwoordelijken, opdrachtgevers, architecten, ingenieursbureaus en aannemers.

Van kleuters tot professoren, een gezonde school verdienen ze allemaal.

Testimonials

  • "Scholen willen erg graag renoveren, maar de subsidieaanvragen worden op de lange baan geschoven!"
  • "Voor kleine herstellingen en aanpassingen wordt er snel werk geleverd door de technische dienst van de gemeente. Maar ik mis wel een langetermijnvisie bij het bestuur. Onder druk van de oudervereniging en gestaafd met een goed dossier (inclusief energiecertificaat) lijkt het bestuur nu eindelijk wel in te zien dat een grondige renovatie van het schoolgebouw nodig is."
  • "Het schoolgebouw kampt met een zeer slechte luchtverversing. Als de buitentemperatuur boven 18°C klimt, is het erg warm binnen. De gebruikers van de school spreken vaak van hoofdpijn. Als er 'iets' heerst, zijn er ineens veel kinderen ziek. Vorig jaar waren er gedurende 2 weken 100 kinderen (op een totaal van 350) per dag ziek..."
  • "We willen graag iets doen aan de ongezonde situatie in onze school, maar door gebrek aan financiële middelen is dit niet mogelijk. Onze school ervaart op korte tijd een grote stijging van het aantal leerlingen waardoor de situatie eigenlijk alleen maar verergert."  
  • ”Het huidige subsidiesysteem is niet toereikend voor de grootschalige problematiek die er heerst in de scholensector."
  • "Het zou mooi zijn als de overheid een serieuze investering doet om een duurzaam en klimaatneutrale school te bouwen, en extra te investeren boven de normbudgetten om een toekomstbestendig voorbeeldgebouw te realiseren. Ik ben echter bang dat deze ambities vooral met de mond worden beleden en er in de praktijk maximaal aan bouwbesluit en normen voldaan zal worden."